Byggprocessen – Steg för steg

Hur går det till att köpa en VästkustStuga och var ska man börja? Vi har sammanfattat hela byggprocessen från dröm till ljuvlig verklighet.

1. Var vill ni vara lediga?

Utsikt över havet, brygga vid sjön eller jakt och skidåkning? Det första att fundera på är vart ni vill spendera helger och semestrar framöver. En annan viktig aspekt att ta hänsyn till är avståndet hem till villan eller lägenheten. Idag vill vi spendera så mycket tid som möjligt i fritidshuset och då är det bra att ha en kort resväg.

vastkuststugan_steg

När ni väl bestämt er för en tomt är det dags att lära sig mer om den. Hur får den bebyggas? Vilken hustyp passar bäst? Hur bör ett hus placeras med tanke på väderstreck och insyn? Är det förberett för vatten och avlopp? Finns det några servitut på tomten som kan innebära obehagliga överraskningar i framtiden? Är tomten pantsatt? Vilka planer finns för området? På er kommun kan ni tillhandahålla den mesta informationen och vi kan även tipsa om andra sätt.

2. Vad får det kosta?

Utifrån era ekonomiska möjligheter skapar ni en budget för vad ert nya fritidshus får kosta. Ta hjälp av er rådgivare på banken för att göra en kostnadskalkyl, eller använd något av kalkylverktygen som finns på webben. När ni sedan bestämt er för en VästkustStuga gör vi en produktionskalkyl. Den berättar vad den totala kostnaden blir för husbygget och boendekostnadskalkylen för vad månadskostnaden kommer att landa på inklusive el, vatten, räntor och amorteringar.

3. Hur vill ni leva?

Ta god tid på er att fundera över vad det är ni uppskattar och värdesätter i ett fritidsboende. Ta hänsyn till hur ofta ni kommer vara där, hur många ni är idag eller i framtiden och hur ofta ni kommer ha gäster på besök? Och framförallt, hur ser er dröm om ett fritidshus ut? Ta god tid på er, det har ni igen senare!

Utifrån våra husmodeller eller din ritning skapar vi sedan tillsammans ett fritidshus som matchar era önskemål, er tomt och er budget optimalt. De flesta av våra kunder träffar vi ett flertal gånger innan den slutgiltiga husutformningen är gjord, bland annat på plats på tomten och i våra visningshus.

vastkuststugan_steg1

4. Hur vill ni gå till väga?

Med VästkustStugan väljer ni själva hur delaktiga ni vill vara under byggprocessen. Genom att välja entreprenadform väljer ni hur mycket tid, kraft och möjlighet ni har att lägga ner under byggprocessen.

5. Pappersexercis…

Att bygga fritidshus innebär en ganska omfattande pappersflora till myndigheterna. Här kan ni dra stor nytta av vår mångåriga erfarenhet av att bygga hus. Vi har koll på alla regler, papper och moment och är din dialogpartner hela vägen till mål. Några av momenten är bygglovsansökan, tekniskt samråd där kontrollplan beslutas och kontrollansvarig utses, startbesked och utstakning.

vastkuststugan_steg2

6. Nu kör vi!

När husets utformning arbetats klart tillsammans med våra arkitekter är det dags att göra alla material­ och utrustningsval. I VästkustStugan har ni redan hög utrustningsstandard men ni har samtidigt stor möjlighet att sätta er egen prägel med val av till exempel kök, fönster, golv och WC-­inredning.

När allt är bestämt är det dags för en viktig milstolpe i byggprocessen: Den slutgiltiga beställningen. När den är gjord börjar ert unika fritidshus tillverkas i vår produktionshall i Mjöbäck. Givetvis är ni välkomna att besöka oss och se hur ert fritidshus växer fram.

7. Nu kommer det?

När huset är färdigproducerat och markarbete och grund lagd levereras huset till er tomt för att färdigställas.

vastkuststugan_steg4

8. Inflyttning nästa!

När ert fritidshushus är färdigbyggt återstår några få saker innan ni kan flytta in. Ni måste dels få ett slutbesked från kommunen samt att huset ska slutbesiktigas av en opartisk, kunnig och erfaren besiktningsman. I samband med godkänd besiktning börjar garantitiden att löpa.

9. Välkommen in!

Äntligen är det dags att få tillgång till ert nya fritidsboende. Flytta in i den takt ni behagar, stressa inte och tillåt er att svepa in känslan av ett nytt fritidshus. Njut!

vastkuststugan_steg5